Yemek

Kıymalı Pide

Yurtdışında yaşayan herkesin arada başına gelen bir durum, memleket yemeklerine olan özlem. Yemek yapmayı sevdiğimden genelde klasik anne/tencere yemekleri konusunda bir sıkıntımız yok, zaten hemen hepsini oldukça rutin şekilde yapıyorum. Ama arada evde yapılmayan şeylere de aşerdiğimiz oluyor. Pide de bunlardan biri.
Burada pek çok Türk/Akdeniz restoranında pide denedik, nedense bizim memleket pidelerinin tadı yok. Ya kıyması farklı, ya baharatı. Birkaç yıl önce evde de denemiştim marketten pizza hamuru alıp, ama çok da ahım şahım olmamıştı. O zamanlar evde hamur mayalamaya hiç cesaretim yoktu, pizza hamuru ile tuhaf bir pide olunca biz de tekrar denemedik.

Dün, ne pişirsek ne pişirsek diye düşünürken Cüneyt birdenbire “Pide!” deyiverdi. Eh biz de artık evde ekmek makinası olması ve mayalı hamurla yavaştan barışmış olmamın cesareti ile pide macerasına giriştik. Sonuç gayet başarılı oldu, hatta resimleri Facebook’ta paylaşınca pek çok arkadaşım da tarif istedi. ben de geciktirmeden ve de en önemlisi unutmadan not düşeyim dedim.

İşte gurbet ellerde pide hasreti çekenler için ev pidesi:

Malzemeler:

  • Mayalı hamur (detay aşağıda)
  • 1 lb (1/2 kg) kıyma (%80 yağlı)
  • 1 büyük soğan – ince kıyılmış
  • 1 büyük acı biber (ben Anaheim chili kullandım)
  • 1 domates – küp küp doğranmış
  • 1 tutam ince kıyılmış maydonoz
  • 1 tbsp (çorba kaşığı) biber salçası
  • 1 tbsp zeytinyağı
  • tuz ve bol karabiber
  • yumurta (kıymalı yumurtalı yapmak isterseniz)
  • üzerine sürmek için erimiş tereyağı

Yapılışı:

Mayalı hamur:

Mayalı hamur yapmayı biliyorsanız, 6-7 pideye yetecek kadar hamur mayalayın. Ben artık geçen yıl aldığımız ekmek makinasını kullanıyorum hamur mayalamak için, gayet de pratik oluyor. Bu tarifte French bread hamuru mayaladım. Makinanız yoksa hazır pizza ya da ekmek hamuru alabilir, ya da internetten mayalı herhangi bir hamur tarifine bakabilirsiniz.

Maceraperest olup kendi hamur tutturmak isteyenler için benim kullandığım hamur tarifi şöyle:

  • 7/8 cup su
  • 1 tsp tuz
  • 2 1/2 cup ekmek unu
  • 1/2 tbsp şeker
  • 1 tsp insant maya

Bunları karıştırıp iyice yoğurup sonra ılık bir yerde kabarmasını beklemeniz gerekiyor. Yaklaşık 1 saat 45 dakikada hamur hazır oluyor.

İç hazırlığı:

Kıyma, ince kıyılmış soğan, biber, maydonozu iyice karıştırın. İçine zeytinyağını ekleyin (daha yağlı kıyma kullanırsanız muhtemelen gerek yok). Salça ekleyip, tuz ve karabiberini ayarlayın. İyice karıştırın.

Kıymaya soğan koymaktan kaçınmayın, soğanı az olursa pişerken iç küçülüyor, pidede açık alanlar kalıyor.

Pideleri hazırlama:

Kabarmış hamuru bol unlu bir zeminde hafifçe yoğurun, hamuru pinpon topundan biraz büyük toplar halinde bölün. (Benim yaptığım hamurdan 6 pide çıktı.)

Her bir hamur topağını resimdeki şekilde oklavayla açın, iyice unlamayı unutmayın.

Hazırladığınız elips şekilli hamurlara içi yayın. Altta hamur görünmeyecek kadar kalın olmalı, ama çok da kalın olmaması lazım ki pişsin. Burada biraz iş hayal gücü, biraz da çocukken seyrettiğiniz pidecileri gözünüzün önüne getirmeye kalıyor.

Ben Nazilli pidesi sevdiğim için hamuru epey ince açtım. Siz daha kalın da yapabilirsiniz.

İçi hamur üzerine iyice yaydıktan sonra (kenarlara iyice yaklaştırabilirsiniz) kenarlarını istediğiniz incelikte kıvırın. ben baba tarafı Nazilli’li biri olarak ince kenarlı pide seviyorum, onun için kenarları epey ince yaptım. Karadeniz pidesi sevenlerdenseniz daha kalın kenar bırakın. En son iki ucu iyice bastırıp açılmayacak şekilde hafiften burun.

Artık pideler fırına girmeye hazır.

Fırına girecek pidelerin altına un sermeyi unutmayın. Un mayalı hamurun yapışmaması için en önemli şey, elinizi korkak alıştırmayın.

Pişirme faslı:

Pideleri açıp içlerini doldururken fırını 380 F (190 C) ısıtın. Eğer fırın içine yerleştirebileceğiniz bir pizza taşınız varsa onu da ısıtma öncesinde fırına yerleştirin ki o da ısınsın. Fırın taşınız yoksa da dert değil, tepside de oluyor.

Hazırladığınız pideleri şekilleri bozmadan ısınmış fırın içindeki fırın taşına yerleştirin. (Tepside yapacaksanız tepsiye yağlı kağıt serip üzerine pideleri yerleştirin.)

Yumurtayı hem çırparak hem bütün kırmayı denedik. Kesinlikle çırpılmış hali daha iyi oldu. Bütün yumurta pişerken pide fazla kurudu.

Yumurtasız pideleri yaklaşık 20-25 dk pişirin.

Kıymalı-yumurtalı pide yapacaksanız, 15 dk sonunda küçük bir kasede hafifçe karıştırdığınız yumurtayı pide üzerine dökün, kalan sürede yumurta ile pişsin.

Tereyağını katı sürmeye başladık ama pide soğuyunca zor oldu. Biz de mikrodalgada azıcık eritip fırçayla sürdük. Sonuç=mükemmel!

Pişmiş pideleri fırından alıp kenarlarına erimiş tereyağı sürün ve dilimler halinde kesin. Yanında ayran ve İzmir’liyseniz roka ile servis yapın.

Afiyet olsun!

Üzerine biraz da pul biber!

 

 

 

“Kıymalı Pide” için bir yorum

  1. Abla sonunda yaaa.
    Tüm yazılarını okumuştum, Auroa Avcıları’ndan sonra umudu kesmiştim, yeni yazıları yeni görüyorum.
    Özlettin…

    Beğen

Yorum yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.