Yemek

Usta…çek bir lahmacun, acılı olsun!

Çek bir lahmacun... acılı olsun!
Çek bir lahmacun… acılı olsun!

Yemek pişirmek eskiden beri çok sevdiğim bir uğraş, bu yıl çalışamıyor olmam nedeniyle de artan vaktin bir kısmını yemek olayına ayırma fırsatı buldum. Sonuç olarak her tür değişik mutfak ve kültürden yemekler deniyorum, bazen de bizim anne yemeklerinden yapıyorum, çoğunlukla da evde yemek yiyoruz.  Böylece hem eğleniyorum, hem sevdiğim bir hobiyi geliştirme fırsatı oluyor, hem de hazır yemeklerin dehşet yüksek kalori, yağ ve tuz içeriklerinden uzak kalmış oluyoruz.

Ama elbette evde yapılamayan ya da malzemesi burada bulunmayan ve aklımıza gelince anılarımızda ağzımızı sulandıran şeyler var. Örneğin:  mis gibi tereyağlı soslu iskender kebap, soğuk bir duble rakı ve yanında lüfer ızgara, taş fırından yeni çıkmış  çıtır çıtır simit….veee lahmacun!

Gene böyle bir muhabbet sonucu aklıma lahmacun düştü…  Ah dedim, şöyle fırından çıkmış sıcak lahmacun olsa da, üzerine limon sıkıp maydonozla dürüp ayranla yesek!  Burada bir Türk yemekleri yapan Turkish Kitchen diye bir yer var, bir defa orada yemiştim lahmacun, ama bizim lahmacunla alakası yoktu, kıymalı pizza gibi birşeydi.  Oysa lahmacun dediğine ustası ucuz olsun diye soğanı doldurur, soğanın çok olduğu belli olmasın diye de acıyı basar, lahmacun o zaman lahmacun olur.

Eeee, ben de Turkish Kitchen’da yediğimiz lahmacuna benzemeyen lahmacundan cesaret alarak evde lahmacun yapmayı denemeye karar verdim. 😀

Önce bir miktar internet araştırması yaptım.  İlk defa deneyeceğim, en azından oranlar hakkında bir fikrim olsun diye düşündüm.  Birkaç tarif okuduktan sonra içi için  kendime göre bir sentez yaptım kafamdan.  Alışveriş faslını tamamladım ve işe koyuldum.

İçi hazırladıktan sonra dinlenmesi için dolaba koydum biraz.

Sıra geldi hamura…. En büyük kabusum hamur açmak zaten… bakalım nasıl olacak!

img_1118
Hamur olayıyla aram iyi değil….

Yakınımızdaki bir pizzacıdan mayalanmış pizza hamuru aldım.  Teorik olarak lahmacun hamuru ile pizza hamurunun epey benzemesi gerekiyor, ben de ona güvenerek piza hamuru ile epey bir debelenmeden sonra duble porsiyon bir lahmacun yapmayı becerdim. 😀

İlk mega lahmacunu pişirmeye başladıktan az sonra Cüneyt geldi.  Onun haberi yoktu benim giriştiğim kabapçı macerasından, eve lahmacun kokuları içinde girince şaşırdı epey, ama çok da sevindi. 🙂

Lahmacunumuz pişerken aldığımız tam yağlı yoğurttan bir de ayran yaptık, maydonozlarımızı ve limonlarımızı da hazırladık.

img_1123
Bir tek şalgam suyu eksik!

Fırından çıkan lahmacunu merakla yedik hemen, tadı bire bir bildiğimiz lahmacunla aynı olmasına rağmen, elbetteki ben hamuru yeterince ince açamamışım, lahmacunun çıtır çıtır havasından çok kıymalı pide hissiyatındadı ilk lahmacun.

Derken… aklımıza bir fikir geldi!

Burada meksikalıların kullandıkları ve Tortilla denen (tortiya okunuyor) bir tür lavaş ekmeği var.  Mısır cipslerini bu lavaşları baharatlayıp kesip yağda kızartarak yapıyorlar.  Ancak fırınlanmış yumuşak yufka-lavaş kıvamında da satılıyor  tortilla.  Evde dürüm veya benzer şeyler yapmadan kullanılıyor.  Her markette de var, veee tam da lahmacun büyüklüğündeler!

flourtortillas
Tortilla bizim lavaşın biraz daha ince ve yuvarlağı

Lahmacun içinin kalanı ile tortilla hamurundan lahmacunlar yapmaya çalıştık. İnce ve pişmiş olduğundan  koyarak hamuru yakmadan içi pişirecek düşük ısıda birkaç deneme yaptık.

Sonuç mu???

Aynen bildiğiniz taş fırın lahmacunu!  Bir tek odun kokusu eksik! Eyoooo!  😀

Tarif geliyor…

Malzemeler:

  • 1.2 lb kıyma (250 gr)  Kıymanın biraz yağlı olması lazım.
  • 1 büyük soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 küçük domates
  • 1 çorba kaşığı Tukaş Paprika sosu ya da acı biber salçası (ikisi de yoksa toz paprika miktarını artırın :D)
  • 2 ufak sivri biber ( jalapano ıle de oluyor)
  • 1.2 demet ince kıyılmış maydanoz
  • bol karabiber
  • acı toz kırmızı biber (acı dayanıklılık katsayınıza göre ayarlayın, ben chayenne ve chilli pepper ile hot paprika koydum)
  • (sumak, isteğe bağlı)
  • tuz
  • 1 paket wheat tortilla veya maharetliyseniz mayalı hamur 🙂  ( Ben Mission marka orta boy tortilla kullandım.)
img_1115
Middle eastern marketlerde Tukaş Paprika Sosu satılıyor, ben ondan kullandım. 🙂

Yapılışı:

img_1114
Bütün malzemeleri ince ince kıyın. Sopan miktarı kıyma ile hemen hemen eşit olmalı.
img_1117
Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra üzerini öreterek dolapta en az 30 dk dinlendirin.

İçi dinlendirdikten sonra, fırını 350 F (180 C) ısıtın.  Tortillaların üzerine elinizle ince bir tabaka iç sürün, iyice bastırın.  İçin iyice kenara kadar gelmesini sağlamaya çalışın.

Lahmacunlarınızı pişirin.  Pişme süresi hamurun kalınlığına göre değişiyor.  gerçek hamurla yapıyorsunuz 12-14 dk, Tortilla ile yapıyorsanız 7-8 dk içinde pişiyorlar.  Tortilla’lar önceden pişmiş oldukları için çok çabuk yanıyorlar onun için pişirirken yakından ilgilenmenizde fayda var.

Eh, ayranlarınız maydonoz ve limonlarınız hazırsa afiyet olsun! 😀

img_1129
Bu ise tortilla ile yapılan prototip. Kesinlikle daha başarılı. Bizim evdeki seri üretime geçecek olan model bu!

“Usta…çek bir lahmacun, acılı olsun!” için 12 yorum

  1. yalnız hedef tahtası gibi bi kağıt gördüm ben orda hanurun altında… öyle hamuru ne boy açmak istersen o kağıtla mı ayarlıyosun?

    Beğen

    1. Becerebilenler icin yapmislar Zeynepcim. Hamuru acacagin yere musamba gibi olan o kagidi seriyorsun. Uzerinde boy boy yuvarlaklar var, tepsinin boyuna gore acabilmek icin. Benim pek isime yaramiyor sekiller zira benim hamurlar Picasso’nun soyut tablolarina benziyor daha cok, boyle dikdortgen-elips-ucgen kirmasi acaip sekillerde oluyorlar.

      Hamuru yuvarlak actim da sanki bir capinin olcusu kaldi 😛

      Beğen

  2. Merhaba, blog’unu tamamen tesaduf eseri buldum ve bayildim.Uzun zamandir yazmamissin umarim hersey yolundadir… Bende SF de yasiyorum. Lahmacun tarifini denedim esimde bende sayende lahmacun keyfine tekrar kavustuk 🙂 Tesekkur ederiz.

    Beğen

    1. Selam Hande,
      Blogu epeydir boslamistim, yorumu simdi gordum. 🙂
      Afiyet olsun, tarifi begendiginize sevindim.

      Beğen

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.