Olan Biten

SF Naked Bike Day!!!

dsc07051

Bu hafta sonu görüp görebileceğimiz en tuhaf protesto gösterisine şahit olduk.  San Francisco Naked Bike Ride 2009!  Evet yanlış okumadınız, adem baba ve havva ana kıyafeti giymiş bir sürü bisikletli, fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı protesto etmek için SF sokaklarında tur attılar, biz de ağzımız açık bir şekilde seyrettik!

Aslında bu protesto gösterisi dünyanın pekçok yerinde yapılıyor, amaç petrol tüketimini protesto ederek insanları temiz ulaşım araçlarına, özellikle de bisiklet kullanımına özendirmek.  İlk defa 2001 yılında İspanya’da yapılmış, daha sonra da yaygınlaşarak World Naked Bike Ride Day haline dönüşmüş.

Protesto için bir kıyafet mecburiyeti yok, yani soyunmak mecburi değil. Gayet giyinik olarak ta protestocular arasında karışmak mümkün.  Ancak etkinliği düzenleyen nudist çevrecilerin sloganı “Bare As You Dare! “; yani “Cesaret Edebileceğiniz Kadar Çıplak!” olunca, eh burası da San Francisco olunca epey renkli sahneler oluşuyor. 🙂

dsc07037
Bare As You Dare!

Baştan bir uyarı, bu blog entrysi çıplak insan vücudu resimleri içermekte, bu nedenle yazının devamını okumaya karar verirseniz ve alttaki linke tıkarsanız sorumluluk kabul etmiyorum 🙂  Çıplaklık konusunda hassasiyetiniz varsa bundan sonrasını okumayın, sonra da uyarmadı demeyin! Devamını okumak ve diğer resimleri görmek istiyorsanız buyrun!
http://i39.photobucket.com/albums/e159/normanski/players/videokemanplay.swf
Daha önce internette bu etkinliği okumuş ve kendi gözlerimizle görmeye karar vermiştik, bu nedenle takvimlerin 13 Haziran’ı gösterdiği güzel ve güneşli bir California Cumartesi’nde Cüneyt ve ben kalktık,  BART’a binerek  SF şehir merkezine gittik.

İnternetteki bilgiye göre çıplak bisikletçilerin Embarcadero meydanının önündeki parkta toplanmaları gerekiyordu, ama ortalıkta kimsecikler yoktu.  Bir an hayal kırıklığına uğradık.  “Burada da son yıllarda tutucu akımlar güç kazanıyor;  bu nedenle katılımcı sayısı düşe düşe sıfıra mı indi acaba?” diye aramızda konuşurken aynı yöne doğru yürüyen, giyinik ama yüzü gözü boyalı birkaç bisikletçi gördük ve peşlerine takıldık.  Meğerse biz yanlış yerde beklemişiz, buluşma yerleri Justin Herman Plaza imiş.

dsc06963

Yavaş yavaş kalabalık toplandı ve her yaştan adam ve kadın sokak ortasında soyunup dökünmeye başladılar! 😀

Katılımcılar genelde meydana giyinik geldiler, ama hepsinde sırt çantası vardı.  Kalabalığa yaklaşıp, birkaç tane önceden soyunmuş yandaş bulunca hemen yanlarına konuşlanıp usulca soyunmaya başladılar.  Hepsi son serece doğal ve rahattı!  Aralarında son derece marijinal tipler olduğu gibi, gayet sakin ve oturaklı görülen bir sürü insan  da vardı.

dsc07005
Çorabın farklı bir kullanım alanı :)))

Bazı katılımcılar vücutlarına çeşitli sloganlar yazdırırken bazıları da çıplaklıklarını boyası ve aksesuarlarla kısmen kamufle ettiler.

Soyunma ve boyanma faslı bitince tüm katılımcılar orada bulnan ve resim çeken bizim gibi seyircilerle basın mensuplarına toplu bir poz verdiler. 😀

Epey kalabalık olduğu için ancak katılımcıların yarısını çekebildim.

dsc07034
“Say Cheese!!!”

Fotograf faslı bitince bisikletlerine atlayarak en önde organizasyon komitesi başkanı, arkada diğer çıplaklar Embarcadero önündeki meydanda iki tur attılar.  Tur attıkları yer SF şehrinin en turistik noktası, yani İstiklal Caddesinde çıplak gezmek gibi düşünebilirsiniz!!

dsc07041
Sırabaşı gidilecek yollar hakkında direktif veriyor.

Bu tur sırasında hiçbirşeyden haberi olmayan turistlerin birdenbire önlerinden çırılçıplak bisikletli bir güruh geçerkenki hali gerçekten de görülmeye değerdi!  Tam yanımızdaki 4 yaşındaki kız çocuğu annesine dönüp: ” Oh my God! Everybody is naked! ” diye bağırdı, annesi ise bir yandan “I know Honey, it is OK.” derken bir yandan da gülme krizi geçiriyordu. 😀

 

dsc07049
Şehir turu başladı

 

Kısaca çok eğlenceli ve çılgın bir gündü, bakalım daha neler göreceğiz!

Blogdaki resimleri seçerken okuyanların farklı bakış açıları ve hassasiyet dereceleri olabileceğini düşünerek gene de biraz tutucu davranmaya çalıştım. Etkinliği tüm çıplaklığıya (!) gösteren resimler aşağıdaki slaytlarda mevcut. 🙂

Hemen alttaki ortasında siyah çerçeve bulunan resim kutucuğu sizi slayt show’a götürecek.  Slaytlar tam ekran görüntülemek için slayt ikonu üzerine tıklamanız ve açılan ekranda soldaki “tam ekran”  ikonuna tıklamanız yeterli.

Bazı makinelerde flash sorunu nedenile albüme ulaşamıyorsanız ekteki linkten de görüntüleyebilirsiniz:

http://picasaweb.google.com/isil.arican/SanFranciscoCPlakBisikletlilerGunu?authkey=Gv1sRgCI3-3OaF5ZWC0AE#

http://picasaweb.google.com/s/c/bin/slideshow.swf

“SF Naked Bike Day!!!” için 11 yorum

  1. Neden yorum yapmayacak misim? 🙂 Aslinda gordum ki; erkekler daha az utanir durumdalar, hatunlara gore. 🙂 Bir de slayt demissin, onu goremedim.. 🙂

    Sevgiler..

    Beğen

  2. Fosil yakıtları protesto ediyorlar ama bisiklete binip kutu kola içiyorlar… Peki o bisikletler, kutu kolalar ne tür yakıtlarla çalışan fabrikalarda yapılıyor acaba?
    Gıcıklaşayım biraz 😛

    Beğen

  3. Zeynep,

    Haklisin ama araba kullanmaktan gene de daha iyi, yani araba da o fabrikalarda yapiliyor bir de ustune kendisi bir suru duman saliyor. Digerlerinde hic olmazsa uretim kismindan sonra yirtiyorsun :o)

    ha soyunmak gerekir mi bunun icin orasi ayri tebi! 😛

    Beğen

  4. Büyük ölçüde sanayileşmiş ülkeler kirletiyor dünyamızı zaten. Silah, araba vs. üreten, gizli veya açık nükleer denemeler yapan kendileri. Yoksa Afganistan’da koyun güden çobanın bu kirliliğe katkısı ne boyutta olur ki? Modern insanın kaygıları bunlar. “Eyvah çok kirlettik şimdi nasıl temizleyeceğiz” kaygısı. Fosil yakıtların da 50 senelik ömrü kalmış diyorlar… Güzel eğlence ama 🙂 Keşke bütün protestolar böyle zararsız ve eğlenceli olsa! Darısı bu coğrafyanın başına diyelim 😉

    Beğen

Yorum yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.